Wat kun jij doen?

Wil je weten wat jij kunt doen om je woning of tuin voor te bereiden op klimaatveranderingen? Op deze pagina verzamelen we tips voor inwoners die aan de slag willen met het zetten van kleine of grote stappen.

Vang je regenwater op

Laat al dat kostbare water niet zomaar via de regenpijp in het riool verdwijnen. Vang het op in een regenton of een infiltratiekrat voor drogere tijden. Eigenlijk is het ook zonde om drinkwater te gebruiken voor je tuin. Planten doen het prima of zelfs beter op regenwater doordat er minder kalk in zit. Als je nu aan de slag gaat, staat alles mooi klaar om bij voor de eerstvolgende stortbui liters water op te vangen.

Afkoppelen en infiltratiekrat

Als je je regenpijp afkoppelt van het riool (zie ‘Koppel je regenpijp af’) kun je het water opvangen in een infiltratiekrat. Een infiltratiekrat is een ondergrondse opslag voor regenwater. Een infiltratiekrat is een waterdoorlatende box, die wordt ingegraven in de grond. Het fungeert als waterbuffer: vanuit het krat kan het regenwater vertraagd wegzakken in de bodem. Met infitratiekratten kan je tuin meer water kwijt en droogt zomers minder uit. Het regenwater komt terecht waar het eigenlijk hoort: in de bodem in plaats van in het riool.Hoe veel kratten je nodig hebt om het afgekoppelde regenwater op te vangen hang uiteraard af van de grootte van je dak en je tuin en hoe waterdoorlatend de grond is. Er zijn ook infiltratiekratten waarin het regenwater niet of minder wegzakt, maar ondergronds wordt opgeslagen, zodat je het kunt gebruiken voor bijvoorbeeld het besproeien van de tuin. Of een combinatie van beide functies.

Regenton

Je kunt ook een regenton plaatsen, om het riool te ontzien. Houd er echter rekening mee dat er veel meer regenwater valt dan je kunt opvangen. Een infiltratiekrat met de combinatie ontkoppelen van je regenpijp is nog een stukje duurzamer.

Lukt jou dat niet? Hier de instructies voor de regenton:

Een regenton plaatsen kan op veel verschillende manieren, zonder en met vulautomaat (verkrijgbaar bij bouwmarkten, tuincentra en doe-het-zelfzaken).

Je hoeft natuurlijk geen nieuw exemplaar aan te schaffen, tweedehands zijn ze in verschillende soorten en maten beschikbaar en vaak ook een stuk voordeliger! Een vulautomaat heeft voordelen, omdat je de watertoevoer dan ook af kunt sluiten bij vorst in de winter.

ZO PLAATS JE EEN REGENTON

  1. Zet de regenton waterpas neer, meet de afstand tussen de grond en de inlaatopening van de regenton.
  2. Markeer deze afstand op de regenpijp.
  3. Zaag een gat of een stuk uit de regenpijp (kijk ook op deinstructie van je vulautomaat).
  4. Plaats de vulautomaat in het gat in de regenpijp.
  5. Verbind de vulautomaat met de regenton met eenafvoerpijpje.
  6. Past alles goed in elkaar? Lijm het dan vast.