Vergroening binnenstad Tiel

Wat is het project?

Een groene golf trekt door de binnenstad van Tiel. Het centrum kan straks beter omgaan met hevige regenbuien en wordt groener, koeler en aantrekkelijker. De noodzakelijke vervanging van het riool is omgebogen tot een brede investering in de kwaliteit van de Tielse binnenstad.

Met wie hebben we samengewerkt? 

De vergroening van de binnenstad komt tot stand door (onder andere) de Regiodeal, de landelijke DPRA-gelden en de Groene Icoonprojecten van de Provincie Gelderland. Daarnaast hebben ook inwoners en ondernemers meegedacht over de inrichting.

Voor de inrichting wordt gebruik gemaakt van de opgedane kennis en het enthousiasme van ‘de mensen van de vlindertuin’. Een groep betrokken inwoners die verantwoordelijk is voor de aanleg en het onderhoud van de zeer succesvolle vlindertuin De Zindering in het centrum van Tiel.

Voor welke klimaatadaptie thema’s is dit project?

Wateroverlast, hittestress

De vergroening van de binnenstad zorgt ervoor dat de omgeving koeler wordt en beter met hevige buien om kan gaan. Zeker omdat het gecombineerd is met een vernieuwing van het riool, waarbij hemelwater apart wordt opgevangen.

Wat is het doel en resultaat?

De combinatie van droogte en heftigere periodes van regen, maakt dat we in steden op een andere manier met regenwater moeten omgaan. We leggen in de binnenstad daarom een nieuw gotenstelstel aan voor het opvangen van regenwater. Het water willen we zoveel mogelijk vasthouden zodat er reserves zijn voor periodes van droogte en daarmee bewateren we de plantvakken. Als er te veel regen valt, lozen we het in de gracht.

Door het nieuwe gotenstelstel ontlasten we het riool en neemt de capaciteit toe. Dit heeft al tot een flinke verbetering geleid in de afvoercapaciteit voor een aantal straten aan de rand van het centrum die kampen met wateroverlast.

Met behulp van een zogenoemde groenaccu worden plantvakken gebruikt als waterbuffer bij regenbuien. Het hemelwater van goten en dakafvoeren komt terecht in een waterreservoir onder de plantvakken. Dit water wordt gebruikt voor het bewateren van de beplanting en het draagt bij aan de verkoeling van de binnenstad. Volgens dit principe worden ook geveltuinen aangelegd.

Tips en struikelblokken

  • Neem genoeg tijd voor de voorbereiding. Op deze manier kan je ook gebruik maken van de kennis van ondernemers en inwoners. In ons geval bleek de samenwerking met de mensen van de vlindertuin een gouden greep, zij hebben onder meer de geveltuintjes aangelegd.
  • De verharding die we eruit halen, kunnen we mooi invullen voor het NK Tegelwippen!

Contactgegevens

Arjan Bouwmeester, gemeente Tiel

Stuur een bericht via ons contactformulier en we verbinden je door!