Inwoners van Lingewaard kunnen een gratis tuinadvies aanvragen.
Meer groen en minder stenen in de tuin is fijn voor de tuineigenaar en zorgt voor een leefgebied voor veel soorten dieren. En een groene tuin helpt in strijd tegen de gevolgen van extreem weer, zoals minder wateroverlast en verdroging, omdat het regenwater in de bodem zakt in plaats van onnodig naar het riool. En tijdens een hele warme zomer is het in een groene tuin (en in huis!) ook aangenaam koel.
Een groene tuin klinkt leuk, maar niet iedereen weet hoe dit aan te pakken. Want welke planten moeten waar? Schaduw, halfschaduw, zon? Wat is een optimale indeling van de tuin? En hoe stem je alles mooi op elkaar af?
De gemeente Lingewaard wil daarbij graag helpen. Inwoners kunnen daarom een gratis tuinadvies laten opstellen door een tuinadviseur.
Gratis Tuinadvies en Tuintips | klimaatbestendig (lingewaard.nl)
Voor dit project werken we samen met een tuinadviseur.
Klimaatadaptatie pakken we samen aan. Niet alleen overheden, maar ook inwoners en bedrijven. Inwoners kunnen een bijdrage leveren door de tuin klimaatadaptief in te richten. Hierdoor kan water de bodem instromen waardoor verdroging van de bodem en wateroverlast wordt tegengegaan. Daarnaast zorgt meer groen voor een koelere omgeving tijdens hete dagen.
Bewoners vragen regelmatig om tuinadviezen, maar de uitvoering – het aanleggen van de tuin – kost vaak veel geld. Hierdoor worden de adviezen niet altijd opgevolgd. De tip is daarom om de aanvrager te laten kiezen tussen twee soorten adviezen:
Daarnaast is het belangrijk dat de tuinadviseur iemand is die inhoudelijk gedreven is en niet commercieel gemotiveerd. Een tuinadviseur verwacht wellicht dat er meer werk voortkomt uit het geven van adviezen, maar in de praktijk valt dit vaak tegen. Daarom is het ideaal als de tuinadviseur iemand is die bewoners vooral bewust wil maken van hoe zij hun tuin klimaatadaptiever kunnen inrichten.
Kees de Jong
Gemeente Lingewaard
Stuur een bericht via ons contactformulier en we verbinden je door!