Een regionaal onderzoeksproject naar grondwater en funderingsproblematiek.
Grondwater is een belangrijk onderwerp in het rivierengebied, met een bijzondere dynamiek door de invloed van de grote rivieren. Er is behoefte aan meer kennis en inzicht hierover, vooral ook in relatie met de ondergrond en het veranderende klimaat.
Daarnaast zijn er specifiek in onze regio sinds 2018 veel meldingen van funderingsschade door lage grondwaterstanden als gevolg van extreme droogte (inklinken van kleilagen). Waarschijnlijk speelt ook klimaatverandering hierin een grote rol. Op dit moment is er nog onvoldoende inzicht en kennis van deze nieuwe problematiek, zowel landelijk maar ook binnen het rivierengebied. Er is dan ook behoefte aan nieuw en aanvullend onderzoek naar de oorzaken, gevolgen, ernst/omvang, mogelijke maatregelen en toekomstverwachtingen.
Dit onderzoeksproject geeft daaraan invulling en is vooral interessant omdat er dertien gemeenten meedoen. Zo ontstaat een uniform beeld voor een groot deel van het Rivierengebied.
Het project wordt eind 2024 opgeleverd.
– Werkregio Klimaat Actief Rivierenland: negen gemeenten, waterschap Rivierenland en provincie Gelderland.
– Aangesloten zijn vier gemeenten van werkregio Rijk van Maas en Waal: Berg en Dal, Heumen, Nijmegen, West Maas en Waal.
We brengen de grondwatersituatie en de bijbehorende risico’s in beeld. We inventariseren en verzamelen informatie over grondwater, de bodem, zettingen en funderingen van gebouwen. Die informatie gaan we bijeenbrengen en analyseren, waardoor aandachtsgebieden kunnen worden aangewezen voor grondwateroverlast, -onderlast en funderingsschade. Daarnaast stellen we een handelingsperspectief op hoofdlijnen op, voor de omgang met de risico’s binnen de verschillende aandachtsgebieden.
De bevindingen van het onderzoek worden bondig beschreven in een rapportage per gemeente. De rapportage bestaat uit een deel dat gelijk is voor alle gemeenten met daarin de belangrijkste bevindingen en conclusies die in het rivierengebied zijn gevonden, en een gemeente specifiek deel. De resultaten worden zoveel mogelijk ondersteund met kaarten, visuele toelichtingen en schematische doorsnedes. Er wordt een GIS-database meegeleverd.
Met de uitkomsten van dit onderzoeksproject kunnen de individuele gemeenten invulling geven aan haar grondwaterzorgplicht, haar inwoners en bedrijven informeren en concreet handelingsperspectief ontwikkelen voor alle betrokkenen.
Het resultaat van dit onderzoeksproject vormt tegelijk ook een stevige basis voor vervolgonderzoek en verdere samenwerking.
Dit project is nog niet afgesloten waardoor nog niet alle ervaringen kunnen worden gedeeld (afronding eind 2024).
Vooropgesteld dat samenwerken met dertien gemeenten loont en veel voordelen oplevert: doelmatigheid, kostenefficiënt, ontzorgen.
Andere aandachtspunten:
– Een goede (overleg) structuur is van waarde gebleken, met een slagvaardig projectteam (adviesbureau en drie gemeenten) en een werkgroep met alle betrokkenen (dertien gemeenten) voor de benodigde inbreng.
– Eén gemeente is formeel aangewezen als penvoerder/kartrekker. Hierdoor is met name het aanbestedingstraject voor dit project veel efficiënter verlopen.
– Er is een risico dat een individuele gemeente geen gevolg geeft aan de uitkomsten van het onderzoek. Om dit te tackelen organiseren we een eindbijeenkomst waarbij we de gemeenten op weg te helpen naar de volgende stappen op het gebied van grondwater- en funderingsproblematiek: beleidsontwikkeling, verfijnen van risicogebieden, handelingsperspectieven, borging kennis, communicatie richting inwoners of het brengen van onderzoeksvragen naar kennisinstellingen.
Kees de Jong – Gemeente Lingewaard
Stuur een bericht via ons contactformulier en we verbinden je door!
Dit project is mede mogelijk gemaakt door de provincie Gelderland