Het ontwikkelen van een integrale visie en bijbehorend handelingsperspectief voor een groenblauw raamwerk voor de regio Rivierenland. Gericht op het versterken van de biodiversiteit, landschappelijke kwaliteit en het toewerken naar een klimaat robuust watersysteem maar ook met economisch perspectief voor beheerders en eigenaren.
Het project wordt eind 2024 opgeleverd.
Hitte, wateroverlast, droogte
Ook de land- en tuinbouw en natuur ondervinden de gevolgen van klimaatverandering. Denk bijvoorbeeld aan droogteschade, zonneschade of hagelschade, nieuwe plagen en invasieve exoten, hittestress bij dieren en een steeds groter risico op wateroverlast door extreme neerslag.
Een goed water- en bodemsysteem in de vorm van een groenblauw raamwerk in de regio helpt de risico’s op droogte of wateroverlast te beperken en zorgt voor een meer robuust natuurlijk systeem dat beter tegen een stootje kan.
Ook dragen we met een groenblauw raamwerk bij aan een prettige leefomgeving voor de inwoners van de regio Rivierenland en bieden we een natuurlijke uitloop dorpen en steden. Wat wederom ook weer kansen biedt voor beheerders en eigenaren voor nieuwe economische verdienmodellen.
Het project loopt momenteel nog. Het is voor draagvlak van belang om alle stakeholders goed te betrekken, daar is meer tijd voor nodig.
Daarnaast is klimaatadaptatie in het landelijk gebied voor veel gemeenten een nog niet zo bekend en urgent thema. Er is er niet altijd sprake van ‘eigenaarschap’ en het is niet altijd duidelijk bij wie dit thema binnen de organisatie is belegd. Een Groenblauw Raamwerk gaat pas functioneren als we als regio er samen de schouders onder zetten. Groene en blauwe netwerken kunnen verbinden over de grenzen van partijen heen. De kracht van het netwerk valt of staat bij de zwakte schakels.
Jeroen Haas
Waterschap Rivierenland
Martine Kriesch
Gemeente Zaltbommel
Stuur een bericht via ons contactformulier en we verbinden je door!
Dit project is mede mogelijk gemaakt door de provincie Gelderland