Ik ben Mara Francken en in 2019 ben ik vanuit de Randstad naar Zoelen verhuisd. Ik vind het fijn in Rivierenland, ik houd van water en er is hier ruimte en rust. De regio wordt denk ik nog mooier als we meer plaats maken voor dieren en planten. Daar werk ik zelf aan, in mijn werk als freelance duurzaamheidsadviseur en projectleider. Ook thuis zetten we stappen. Ik deel graag wat ik doe. In deze blog vertel ik over het vergroenen van mijn tuin.
Graspaden aanleggen
Onze tuin had een strakke indeling: bloembedden met brede splitpaden ertussen. Er waren ook grote, betegelde terrassen. Ik wilde graag minder stenen in de tuin. Gras en borders zijn koeler dan stenen en regenwater loopt er makkelijker in weg. Vogels worden ook blij van een stukje gras in de tuin om voedsel in te vinden. We hebben daarom veel tegels verwijderd van de splitpaden hebben we graspaadjes gemaakt.
Wil je dit ook? Hier vind je een aantal tips om zelf gras(paden) aan te leggen:
1.Bedenk hoe je wilt dat de tuin eruit ziet en waar de paden komen
Wij hadden hulp van een tuinontwerper maar in de praktijk houden we ons niet strak aan het plan. De ideeën veranderen nog elk seizoen. Daarom vind ik graspaadjes handig, die kun je makkelijker verleggen dan tegels of split.
2. Schaf de benodigdheden aan om graspaadjes te maken
Je hebt niet zoveel nodig om graspaadjes in te zaaien: aarde, als dat er niet al lag, en graszaad. Een hark is handig om te egaliseren en eventueel een lang stuk touw om je paadjes uit te zetten.
3.Plan je graszaaiactie
Houd er rekening mee dat je gras zaadjes zijn die moeten ontkiemen. Een windstille dag aan het eind van de zomer, begin van de herfst is mooi. In de lente kan ook maar dan kunnen de nachten nog koud zijn. Plan ook het eventueel afvoeren van zand of stenen.
4.De aarde klaar maken
Bij ons was de grootste klus om een laag split, het zand eronder en de opsluitbanden te verwijderen. Het meeste hebben we op Marktplaats gezet. De stukken hebben we vervolgens opgevuld met aarde en de vorm van de paden hebben we uitgezet met een lang touw. Wij hebben niet echt gespit maar het zaad in een laagje losse grond gezaaid en ongewenste planten, stenen en wortels met de hand verwijderd. We hebben de aarde geëgaliseerd met een hark. Let ook op dat nieuwe aarde nog inklinkt.
5.Het gras zaaien
Graszaad zaai je heel makkelijk met de hand. Na het zaaien hark je het een beetje in. Een deel werd bij ons wel opgegeten door de mussen! Ik spande een stuk touw waar ik zelf papieren vlaggetjes aan had gemaakt over het ingezaaide stuk, dat hielp. Als het droog is kun je water geven, met een sproeier zodat de zaadjes niet wegspoelen. Na een paar dagen zie je al een groen waasje en daarna groeit het nog een tijdje door.