Nieuwe fietsroute Neder-Betuwe maakt kolken of wielen beleefbaar

In het rivierengebied zien we veel sporen van de strijd tegen het water. Wielen, ook wel kolken of waaien genoemd, zien en waarderen we steeds meer als iconische landschappen. Gemeente Neder-Betuwe heeft eerder uitgebreid onderzoek gedaan naar welke wielen er zijn in de gemeente, wel 21 stuks. Ook de historische achtergronden én de bijzondere waarde ervan als monument kwamen aan bod in het onderzoek. De nieuwe fietsroute ‘Doorbraakkolken Neder-Betuwe’ maakt de Neder-Betuwse kolken voor een breed publiek toegankelijk.

Op zaterdag 14 september, tijdens Open Monumentendag 2024, heeft wethouder Herma van Dijkhuizen bij De Spees aan de Rijnbandijk in Opheusden de nieuwe fietsroute geopend.

Route langs kolken

De fietsroute heeft een lengte van 60 km maar is ook makkelijk in te korten tot 30 km of 36 km.
De doorbraakkolken zijn op sommige plekken van dichtbij te zien. Op informatiepanelen is het verhaal te lezen over het ontstaan ervan. De informatiepanelen zijn te vinden op de volgende locaties:

  • Opheusden bij Hoornwerk De Spees.
  • IJzendoorn bij het Zondagsestraatje.
  • Ochten bij buurtschap Eldik.
  • Dodewaard binnendijks bij Hien.
  • Opheusden bij de Spanjaardsdijk aan de Tolsestraat.

De route volgt nagenoeg die van de fietsknooppunten en is aan twee kanten bewegwijzerd. Waar de route afwijkt zijn speciale bordjes geplaatst. De routefolder met knooppunten is gratis te downloaden via https://www.uitinderegio.nl/fietsroute-kolken-en-wielen-neder-betuwe/

De nieuwe fietsroute is tot stand gekomen in samenwerking met een lokale werkgroep onder leiding van Stichting Landschapsbeheer Gelderland. Provincie Gelderland verleende subsidie voor de fietsroute.

Landschapsontwikkelingsplan

De fietsroute ‘Doorbraakkolken’ maakt deel uit van het Landschapsontwikkelingsplan (LOP) van gemeente Neder-Betuwe. Doel van het LOP is om het kenmerkende rivierenlandschap begrijpelijker, beleefbaarder en daarmee aantrekkelijker te maken.